Boendet är till för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning och drivs av en antroposofisk stiftelse. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Styrelseledamöter anses olämpliga – tvingas lämna

Publicerad

Nu tvingar Skolinspektionen majoriteten av stiftelsen Mora Parks styrelseledamöter att sluta, något som tidningen Dagens ETC var först med att rapportera.

Turerna kring LSS-boende i Järna har varit många. En dödsolycka skedde under våren 2021 på ett av boendena och senare samma år rymde en flicka och tog sitt liv.

SVT har tidigare rapporterat om att majoriteten av personalen inte hade färdig gymnasieutbildning. Något som kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som menar att det funnits fara för barnens liv, hälsa och säkerhet. Boendet fick då tillståndet indraget och tvingades stänga ner.

Men nu konstaterar Skolinspektionen utifrån underlagen från IVO att majoriteten av ledamöterna i stiftelsen Mora parks styrelse är olämpliga att bedriva skolverksamhet.

– Det är ett städningsarbete som behöver göras, säger den nya styrelseordföranden till Länstidningen i Södertälje.

Videon nedan är från 20 maj 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ordförande svara på kritiken. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.