Superrektorn om könskorrigeringen: Man kan inte ångra vem man är

Uppdaterad
Publicerad

Hon kallas superrektorn som kom till Ronnaskolan och vände de usla skolresultaten. Lina Axelsson Kihlblom har visat skolvärlden att ingenting är omöjligt så länge man tror på förändring. Men hennes egen förändring var det få som kände till.

I hela sitt liv har hon levt med en hemlighet som väldigt få känt till. Men nu väljer Ronnaskolans före detta rektor att berätta om sitt förflutna i boken ”Kommer du tycka om mig nu? ”

Det börjar med ett litet barn som tidigt känner att någonting är fel. Hennes yttre person stämde inte överens med den hon var inombords. En flicka i en pojkes kropp.

”Kan inte ångra vem man är”

Vid 24-årsåldern genomgick Lina Axelsson Kihlblom en könskorrigering, något som var ett självklart beslut.

– När man är bombsäker på vem man är, då tvekar man inte. Då är det som det är och då kör man på det. Det har jag aldrig någonsin ångrat, man kan ju inte ångra vem man är, säger hon.

Efter operationen levde hon utomlands i många år. Hon utbildade sig till jurist och för fyra år sedan blev hon rektor på Ronnaskolan. 

Ett omjöligt uppdrag

När hon kom dit var skolresultaten usla och många menade att hon hade tagit sig an ett omöjligt uppdrag. Men det kände inte hon. Hon lyckades vända resultaten i en av sveriges resultatmässigt sämsta skolor.

– Ronnaskolan och Södertälje var lite kända som den här invandrarkommunen och jag ville minsann visa hela världen att en invandrarskola eller en invandrarkommun kan prestera i topp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.