Hanan Chahrestan på torget i Södertälje. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensksyrier: ”Man måste fortsätta kämpa”

Uppdaterad
Publicerad

Hanan Chahrestan flydde kriget i Syrien som 20-åring. Resan in i det svenska samhället har varit krokig och arbetsam. Strategin har varit att tacka ja till alla möjligheter. Men hon har också sett hur landsmän tackat nej till jobb och utbildningar och hamnat utanför samhället.

I rapporten ”Fakta för förändring” som släpps i dag målas en mörk bild av svenskar med rötter i Syrien. Ökande arbetslöshet, låga inkomster och låg utbildningsnivå. Men det finns också en stor grupp svensksyrier som trots att de inte levt länge i Sverige har lyckats i arbetslivet.

Hanan Chahrestan flydde kriget i Syrien 2013 tillsammans med sin lillebror och mamma. De bodde då i Homs där Hanan pluggade på universitetet och hennes mamma hade en egen tandläkarmottagning.

– Till slut var det inte säkert för mig att gå till universitetet längre utan risk för att jag skulle bli kidnappad eller skjuten. Det blev omöjligt att leva där.

I september 2013 bestämde sig familjen för att fly. Både deras bostad och Hanans mammas tandläkarmottagning hade blivit förstörda av kriget. I oktober kom de till Sverige via Ryssland.

– Jag minns att jag ringde till en kompis som också har flytt från Syrien. Han sade att jag skulle söka upp Migrationsverket och Syriska föreningen, så att jag skulle kunna lära mig svenska.

Syrier tackar nej

Två timmar om dagen läste hon svenska på Syriska föreningen där det fanns en syrisk lärare som var till stor hjälp. När hon efter två månader fick uppehållstillstånd började hon läsa på komvux för att komplettera sina betyg så att hon skulle kunna plugga vidare i Sverige. Hon tog också olika jobb som barista, på restaurang och i kassan på Ica.

– I Syrien hade jag aldrig jobbat, där jobbade inte unga, utan man fick pengar av sin familj. Många släktingar undrade hur mamma kunde låta en tjej jobba, men jag var envis med att det var genom att jobba och tacka ja till alla erbjudanden som jag skulle lära mig språket.

När hon hör om rapporten som visar hur hög arbetslösheten är bland svensksyrier och hur många som inte kan försörja sig, kommer det inte som en överraskning.

– Jag känner folk från Syrien som tackar nej till jobb för att de vill ha bättre jobb. Jag har även pratat med folk som kommer in på utbildningar, men väljer att inte gå dem för att de får mer pengar av att jobba och få bidrag från Arbetsförmedlingen än om de skulle plugga.

Hon försöker inte säga att det är lätt att komma in i det svenska samhället, snarare att om man har bestämt sig för att fly till ett land då måste man fortsätta kämpa även när man kommit dit.

Läser på KTH

– Min mamma har lärt mig att man aldrig får ge upp. Vi har varit här i åtta år, och nu har mamma äntligen blivit klar med kompletteringen på sin utbildning för att hon ska kunna jobba som tandläkare igen.

Hanan Chahrestans mamma har sedan fyra år jobbat på en privatklinik som tandsköterska och assistent. Själv drömde Hanan om att bli arkitekt, men släktingar sade att det var en osäker arbetsmarknad och svårt att komma in på utbildningen. Hon bestämde sig därför för samhällsbyggnadsprogrammet på KTH. Efter att ha kompletterat några kurser i fysik och samhällskunskap kom hon hösten 2018 in.

I början var hon ledsen över att arkitektdrömmen inte blev av, men nu är hon nöjd med sitt utbildningsval.

I rapporten ”Fakta för förändring” om svensksyriers levnadstillstånd framgår att arbetslösheten ökar främst bland kvinnor. En förklaring är att många har skaffat barn så fort de kommit till Sverige och efter det har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden. Hanan Chahrestan är tveksam till om hon överhuvudtaget vill ha barn.

– Det finns så många barn i världen så om jag skaffar ska jag nog adoptera. Men just nu tänker jag inte alls på familj, jag vill bara plugga och lära mig mer och mer.

Video: Hör tre frågor om den nya rapporten om svensksyrier

Om Hanan Chahrestan

Född: 1993 i Homs i Syrien.

Bor: i Södertälje i en lägenhet tillsammans med sin mamma och sin 23-åriga lillebror.

Flydde tillsammans med sin mamma och lillebror inbördeskriget 2013 där bland annat militären utförde en massaker utfördes av militären mot befolkningen i Homs.

Kom hösten 2018 in på programmet civilingenjör-samhällsbyggnad på KTH.

Har precis slutfört sitt kandidatexamensarbete där hon undersökte hur olika typer av solceller kunde användas vid projektering av hus.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.