Se hur det såg ut under demonstationen utanför SVT Foto: SVT

Kristna demonstrerade mot SVT:s humorklipp med krucifix

Uppdaterad
Publicerad

En grupp kristna demonstranter samlades utanför SVT under måndagseftermiddagen. Anledningen är ett humorinslag som demonstranterna uppfattade som kränkande mot kristendomen.

Humorserien Pulver från SVT humor publicerade år 2012 humorinslaget ”kuk i hatt”. I videon syns komikern Per Andersson hålla en massa olika föremål framför sitt könsorgan. Bland annat håller komikern ett krucifix sjungandes ”Jesus från Nasaret” framför sin penis.

SVT humor återpublicerade klippet i sina sociala medier i början av augusti, och det har fått ny spridning.

Vill ha en dialog med SVT

Aday Bethkinne, kristdemokratisk lokalpolitiker i Botkyrka, menar att videon är kränkande för kristendomen och kristna runt om i världen.

– SVT tar ingen hänsyn. Vi har anmält klippet flera gånger, men SVT plockar inte ned det. De svarar bara att humor upplevs olika av alla, och att SVT är demokratiskt. Det är också opassande för barn att se då klippet innehåller massa fula ord, säger Aday Bethkinne.

Vad hoppas du uppnå med den här demonstrationen?

– Jag hoppas på en seriös dialog med SVT, som leder till att SVT och övriga medier i framtiden undviker att kränka kristna.

Framkommer det inte i klippet att det är ett skämt?

– Det här är absolut inget skämt, vi betalar licenspengar till SVT men det här är absolut ingenting vi står bakom. Jag hoppas det är sista gången man förlöjligar kristendomen.

SVT: ”Skämtar om allt”

I ett mejl svarar Thomas Hall, programchef för SVT Nöje i Stockholm på kritiken:

”SVT skämtar om allt, och det är viktigt för yttrandefriheten. Vi kommer inte att ta ned klippet. Vi är medvetna om att humor kan uppröra, men vi kan inte begränsa oss utifrån vem som kan tänkas bli upprörd – det är en ytterst farlig utveckling om SVT skulle censurera sin humor.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.