Södertäljebon och assyriern Shamoun Zaito saknar sin hemstad Aleppo. Foto: SVT

Syriska flyktingar oroar sig för släkten i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Det blodiga och våldsamma inbördeskriget i Syrien har pågått i fem år. Antalet dödsoffer beräknas till 270 000 döda. I slutet av september inledde Ryssland och Assadregimen massiva bombningar av de östra delarna av Aleppo. En humanitär katastrof har drabbat civilbefolkningen. Många syrier i Södertälje som har släkt och vänner i staden känner en stor oro. SVT Södertälje har träffat assyriern Shamoun Zaito från Aleppo.

I början av konflikten i Syrien märkte inte Shamoun Zaito, och hans familj så mycket av den i sitt bostadsområde i. En dag förändras läget väsentligt. Det har då gått ett drygt år sedan inbördeskriget inleddes.

– En bomb slog ner inte ens hundra meter ifrån min bil. Explosionen dödade två människor i närheten av mig.

Zaito känner att döden börjar krypa närmare och närmare. Lite senare var det dags för en bomb som exploderade i närheten av deras hem. Som tur var skadades ingen i familjen. Men yngste sonen som inte ens fyllt två år påverkades psykologiskt av allt som hände. Han började reagera på minsta ljud och behövde komma därifrån. Så Shamoun satte sin hustru och två barn i säkerhet hos släktingar i staden Qamishli och tog sig själv till Sverige och inledde asylprocessen. Det var i juli 2012.

”Det var en svår tid”

Det dröjde drygt ett och ett halvt år innan familjen återförenades. Shamoun var ensam i Södertälje och de bägge barnen och hustrun var kvar i Qamishli. Det var en tuff tid. De försökte hålla kontakt med varandra per telefon eller via internet. I slutet av 2013 fick de äntligen återse varandra i Beirut. Någon månad senare åkte hela familjen till Sverige.  

– Det var en svår tid för mig när jag väntade på dem. Även om Qamishli var bättre än Aleppo hände det även hemska saker där.  Det var stridigheter och även människor som kidnappades, berättar Zaito.

”Hjärnan får bestämma”

Shamoun och hans två barn som nu hunnit bli 6 respektive 13 och hans hustru har funnit sig tillrätta i Södertälje. Hans fru studerar SFI och hans barn går i skolan. Själv arbetar han som journalist på Assyria TV och följer dagligen med allt det hemska som händer i hans stad Aleppo där han fortfarande har många vänner kvar. Hans äldste son kommer fortfarande ihåg både Aleppo och Qamishli och pratar mycket om Syrien. 

– Jag saknar också Aleppo och om hjärtat skulle få bestämma skulle jag vilja återvända. Men jag måste låta hjärnan bestämma och måste stanna kvar här i Södertälje, berättar Zaito med vemod i rösten.

SVT Nyheter har i ett unikt projekt frågat 200 syrier om livet i Syrien, flykten och deras nya tillvaro i Sverige. Här är deras berättelser.

Läs mer: Därför gör vi projektet #syrien200

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.