Tågolycka utanför Hölö – stopp i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Ett persontåg krockade med en skogsmaskin utanför Hölö i Södertälje på torsdagen. Skogsmaskinisten är förd till sjukhus med helikopter – och ett hundratal tågpassagerare fick evakueras. Polisen utreder händelsen som grov vårdslöshet i trafik.

Larmet kom in runt halv fyra på torsdagseftermiddagen om att ett tåg krockat med en skogsmaskin i höjd med Hölö i Södertälje.

Enligt polisen ska ett hundratal personer ha befunnit sig ombord på tåget. Efter 17-tiden evakuerades samtliga passagerare från platsen med bussar.

– Det rör sig om ett pendeltåg som tillhör Mälartåg som krockat, men det ska inte finnas några personskador hos passagerarna, enligt den uppgiften vi har, säger Beisi Sundin på Trafikverkets pressjour.

Utreder brott

Personen i skogsmaskinen har förts med ambulanshelikopter till sjukhus.

– Personen var vaken och talbar men ska kontrolleras. Det rör sig eventuellt om smärtor, säger Nadya Norton, presstalesperson på polisen.

Finns det en brottsmisstanke?

– Vi har inlett en förundersökning om grov vårdslöshet i trafik. Det är bland annat för att kunna vidta vissa åtgärder, säger polisen.

Stor tågpåverkan

Trafiken stoppades i Vagnhärad och även Södra stambanan påverkas. Tåg mellan Stockholm och Nyköping har fått åka via annan väg under tiden.

Polisen är har lämnat olycksplatsen. Enligt Trafikverket beräknas tågen åter vara igång som vanligt klockan 05 på fredag morgon.

I en tidigare version av den här artikeln stod det att det rörde sig om en grävmaskin.

Vet du mer om händelsen eller har du bilder? Hör av dig till oss på sodertalje@svt.se

Foto: SVT

Stationer där tågtrafiken kan påverkas

Vagnhärad, Hässleholm, Alvesta, Nässjö C, Linköping C, Norrköping C, Kolmården, Nyköping C, Järna, Södertälje Syd, Flemingsberg, Huddinge, Stuvsta, Älvsjö, Stockholm C, Stockholms S, Årstaberg, Lund C, Malmö C

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.