Känslorna kring det dödliga hästviruset är starka för Jenny Andersson som är sportchef på Södertälje ridklubb där man nu försöker hålla smittan borta. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Dödligt hästvirus sprids efter utbrott i Spanien – Södertälje ridklubb vidtar försiktighetsåtgärder

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har man pausat alla ridsporttävlingar efter larmet om att hästviruset EHV-1 sprids i Europa. Viruset är ett herpesvirus som kan innebära att hästen dör och på Södertälje ridklubb vidtar man därför nu vissa försiktighetsåtgärder.

– På grund av risken för smitta har vi stängt ridklubben för utomstående ekipage, säger Jenny Andersson, sportchef på Södertälje ridklubb.

Inställd träningstävling i helgen och uppmaning till eleverna att byta om ifall de rör sig mellan olika stall är några av åtgärderna. Hör hur ridklubben ser på smittan och hur de arbetar för att hålla den borta i videon.

Fakta: Det här är EHV-1

• EHV-1 är en herpesinfektion som bara drabbar hästar.

• Att den också kallas för abortvirus beror på att dräktiga ston kan förlora sitt föl om stoet får viruset.

• I sin lindrigaste form orsakar den förkylning och feber, men den kan också orsaka neurologisk sjukdom, som kan leda till att hästen måste avlivas.

• Neurologiska symtom uppträder i regel fyra till åtta dagar efter en febertopp, men symtomen kan starta redan dagen efter och i upp till tio dagar efter infektion. Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning. Typiskt är att symtomen kommer tämligen snabbt. Vinglighet ses framför allt i bakdelen, med svaghet och okoordinerade muskelrörelser och slapphet i svansen.

• Urinblåsan kan påverkas så att hästen har svårt att kontrollera sin urinering.

Källa: TT, SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.