Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här växer ett ansikte i akvarell fram på några sekunder Visa alla (3)
Visa alla (3)

”Karin Tecknar” prisas för fantasifulla illustrationer

Uppdaterad
Publicerad

Fantasifulla, färgsprakande bilder till barnböcker och porträtt av kända svenska ansikten. Illustratören Karin Eriksson har tillbringat åtskilliga timmar i akvarellens värld, och nu får hon ta emot årets kulturstipendium i Salems kommun.
– Jag är så tacksam, det har varit som en födelsedag, säger hon till SVT Nyheter Södertälje.

Hon tecknar porträtt av rikskändisar som Greta Thunberg och Anders Tegnell, men också av lokala kändisar från Salem, både politiker och affärsinnehavare. Många har kanske också stött på hennes illustrationer i olika barnböcker. Nu har hon tilldelats årets kulturstipendium i Salems kommun.

Illustration från "Lisens Jul", skriven av Inger Boman, samt "När mamma hade ont i hälen" skriven av Linn Sandqvist Lyckman, Iduns förlag. Foto: Illustration/Karin Eriksson

– Det betyder så mycket, det är en sporre för mig att fortsätta, säger hon genom datorskärmen från sommarhuset i Småland.

– Det här visar att jag är på rätt väg. Att det är barn jag ska jobba med och försöka få dem att inse hur viktigt det är med böcker. Men också att man ska våga tro på sig själv.

Karin Eriksson tecknar varje dag och utmanar gärna sig själv med att försöka teckna så likt som möjligt. I Salems kommuns motivering till kulturpriset stod det bland annat: ”Karin Eriksson är en tecknare och illustratör från Salem. Hon har med sina skickliga och fantasifulla teckningar illustrerat böcker som stimulerar barnens fantasi.”

Foto: Illustration/Karin Eriksson

I videon växer ett ansikte i akvarell fram på några sekunder.

Kulturstipendiet utdelas som stöd och uppmuntran för förtjänstfulla eller lovande insatser inom vetenskap, konst, litteratur, musik, teater, dans, journalistik, fortbildning eller för annan betydelsefull insats. Stipendiet kan tilldelas förtjänt person/personer som gagnar eller har gagnat kommunen och dess innevånare.

Stipendiet är på 10 000 kr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer