Genom att anpassa systemen för större volymer tror Telge näts vd, Håkan Karlsson, att Södertälje klarar vattenförsörjningen fram till åtminstone år 2050. Foto: SVT/Maja Flygt

Telge näts projekt för att säkra vattenförsörjningen blir 30 miljoner kronor dyrare

Publicerad

Projektet som ska säkra vattenförsörjningen till Södertälje, har stött på problem. Vattenledningen som ska pumpa upp vatten från Mälaren, blir mer än 30 miljoner dyrare än beräknat.
– En del av det här hade man kanske kunnat förutse, annat inte, säger Håkan Karlsson, vd på Telge nät till LT.

SVT har tidigare rapporterat om Telge näts projekt med att byta ut pumpar och ledningar som tar upp vatten från Mälaren till infiltrationsdammar på Malmsjöåsen som senare till drickvatten.

När projektet är avslutat kommer 40 000 kubikmeter vatten per dygn kunna pumpas upp – istället för dagens 25 000 kubikmeter.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Illustration över vattenflödet i Södertälje. Foto: SVT

Dubbelt så dyrt

Den totala prislappen för projektet är satt till 135 miljoner kronor och enligt investeringsbeslutet som antogs 2017 skulle den vattenpump som ska leda vatten till Mälaråsen kosta 29,6 miljoner kronor.

Men nu har projektet stött på problem och istället kommer vattenledningen kosta 66,6 miljoner kronor, alltså dubbelt så dyrt. Det rapporterar Länstidningen.

Fördyrningen handlar främst om att den gamla rörsnutt på 1,2 kilometer som man tänkt använda visat sig vara i för dåligt skick. Och att man istället måste dra nya ledningar.

– I grunden hade vi tänkt parallella ledningar, men under projektets gång beslutade styrgruppen att man skulle försöka använda det gamla röret för att hålla budget. Nu ser vi att det tekniskt inte är möjligt, säger Håkan Karlsson till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer