Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Telge Bostäders tillförordnade vd Pontus Werlinder om varför de sänker kraven på inkomst och anställningsform på sina hyresgäster. Foto: SVT

Sänkta krav på inkomst och anställningsform för Telges hyresgäster

Publicerad

Telge Bostäder och Telge Hovsjö sänker kraven på sina hyresgäster. Fast anställning är inte längre ett måste och dessutom sänker man inkomstkraven.
– Vi försöker nå hyresgäster direkt istället för att många bor i andrahand som de gör idag, säger Pontus Werlinder, tillförordnad vd på Telge bostäder.

De nya hyresreglerna infördes i april och ska göra att fler får chans till ett förstahandskontrakt hos Telge bostäder, något som Länstidningen var först att rapportera om.

– Det är en stor bostadsbrist i Stockholmsområdet, även i Södertälje. Och många har inget alternativ än att vända till andrahandsmarknaden och vi vill erbjuda fler hyresgäster förstahandskontrakt med oss direkt istället, säger Pontus Werlinder.

En del av förändringen är att man har sänkt inkomstkravet, hur mycket man har kvar efter man har betalt hyran. Det räcker nu att man har kvar motsvarande ett försörjningsstöd.

– Vi tittar snarare på betalningsviljan än betalningsförmågan, säger Pontus Werlinder.

Inget krav på fast anställning

Dessutom har man tagit bort kravet på fast anställning då man ser att många har andra anställningsformer.

– Man kanske är frilansare, jobbar i projekt eller är timanställd. Vi ser att många jobbar som under många år och det är ju också en skötsam ekonomi. Det ska vi värna om. De är ju bra hyresgäster även de, säger Pontus Werlinder.

Är det här lösningen på bostadsbristen?

– Som allmännyttigt bostadsbolag ska vi vara till för alla i Södertälje. Och vi måste möta den befolkning som finns i Södertälje och i tätorter där bostadsbrist råder, och då är detta ett sätt att bli lite mjukare i bedömningen. Men vi kommer också följa upp att man betalar sin hyra i tid, det är samma åtgärder som för alla andra, säger Pontus Werlinder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer