Foto: TT

Tillbakablicken: Hemtjänstfusket och den stora rättegången

Uppdaterad
Publicerad

I början av oktober föll domen i den första och största hemtjänsthärvan i Södertälje. Med en förundersökning på 27.000 sidor, 32 åtalade och en rättegång som pågick i fjorton månader, så är det den längsta och dyraste rättegången i svensk tingsrätts historia.

Enligt domen har företaget Jome fått hemtjänst beviljad till människor som inte har behövt vårdinsatser, fått betalt för arbete som inte har utförts – och lurat kommunen på över fem miljoner kronor. Det här är bara en i raden av flera större härvor i Södertälje, där välfärdssystemet har utnyttjats.

”Systemhotande brottslighet”

Kommunen har i dag en handlingsplan mot fusk och bedrägerier. De jobbar på ett helt annat sätt än tidigare och hoppas på en framtid fri från välfärdsbedrägerier.

Tillbakablicken 2016

– Vi kan konstatera att brottsligheten har varit systemhotande, säger åklagare Kristina Lindhoff Carleson, i en tidigare intervju.

Så arbetar man för att förebygga fusk

Det är på sjunde våningen i Lunagallerian det händer. Här arbetar man varje dag aktivt för att hålla härvorna borta. Efter att det massiva fuskandet avslöjades, har en rad åtgärder införts på kommunens äldreenhet. Om man ser en misstänkt ökning av antalet hemtjänsttimmar är personalen på det direkt, menar enhetschefen.

Antalet timmar som brukarna begär och beviljas följs noga upp, kraven på läkarintyg har blivit hårdare och en arbetsterapeut finns att tillgå vid behovsbedömningar. Dessutom har bemanningen fördubblats på både handläggar- och administrationssidan.

En nytillsatt arbetsgrupp gör mycket tidigt en snabb bedömning av insatser.

Flera härvor har präglat Södertälje de senaste åren. Här kan du läsa mer om dem.

TILLBAKABLICKEN

Den här veckan blickar vi tillbaka på året som gått och lyfter fram några större nyhetshändelser. På onsdagen är det den fällande domen i den stora hemtjänsthärvan som är i fokus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillbakablicken 2016

Mer i ämnet