Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tio miljoner till länets familjecentraler Foto: SVT

Tio miljoner till länets familjecentraler

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar landstinget sin nya budget och redan nu är det klart att man satsar tio miljoner kronor på länets familjecentraler. Något som varit efterfrågat hos politikerna i Södertälje.

På länets familjecentraler samarbetar kommun och landsting för att man ska kunna erbjuda till exempel mödrahälsovård, barnhälsovård, socialtjänst och öppna förskolan på en gemensam plats. Idag finns det 17 familjecentraler i länet och nu vill Ella Bohlin (KD) att det ska bli fler.

– Jag är väldigt glad att vi kan satsa mer på familjecentralerna. Jag önskar att de blir fler och bättre geografiskt utspridda för att alla barn ska få en bra hälso- och sjukvård. Vi behöver möjligheter att fånga upp familjer som kanske riskerar att hamna snett, säger hon.

Kommer tio miljoner räcka till det?

– Det räcker en bra bit och det handlar framförallt om personal och att det ska finnas kompetens. För att kunna öppna fler familjecentraler är tio miljoner ändå en start och jag hoppas att den här satsningen ska kunna fortsätta.

”Vi har längtat efter beskedet”

Det är inte bara Kristdemokraterna i landstinget som vill se fler familjecentraler. För över ett år sedan lämnade även Socialdemokraterna i landstinget in en motion om att man ville att det skulle öppnas fler.

I Södertälje har det även varit en aktuell fråga på kommunal nivå. När den nya majoriteten presenterade sina första gemensamma beslut i slutet av oktober var ett av dem att arbeta för att Geneta familjecentral ska bli kvar permanent.

– Vi har längtat efter det här beskedet från landstinget om att det nu finns pengar där också. Jag hoppas att Geneta familjecentral blir kvar permanent men också att vi ska kunna öppna fler familjecentraler, kanske i Hovsjö, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer