Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar Jonas Whilstrand, generalsekreterare för Sveriges stadsmissioner, på tre frågor om läget just nu. Foto: TT/SVT

Tre frågor om: Matfattigdomen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen släppte Sveriges stadsmissioner fattigdomsrapporten för 2022. Där konstateras en väldigt svår situation för de som lever på marginalerna. Stadsmissionerna har bland annat sett en kraftig ökning av personer som inte har råd med mat på grund av inflationen.

70 procent av insatserna som görs från stadsmissionerna i landet är matrelaterade, visar rapporten. Med högre matpriser och inflation förutspår man att matutdelningar kommer få en allt mer betydande roll.

– Det är de mest utsatta som har det svårast och det går så fort just nu. De kommer till oss och är panikslagna för de har inte mat på bordet och kan inte mätta sina barn helt enkelt, säger Jonas Whilstrand, generalsekreterare för Sveriges stadsmissioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.