Kritik riktas mot Hall efter att de lämnat personliga tillhörigheter till fel fånge. Foto: TT

Trippelmördares privata bilder hamnade hos annan fånge

Publicerad

Den dömde trippelmördaren Mark Salibas privata bilder hamnade hos en annan fånge på den slutna bunkeravdelningen på anstalten Hall. Saliba anmälde hanteringen och får nu medhåll av Justitieombudsmannen, JO.

I november gjorde den livstidsdömde trippelmördaren en anmälan till JO efter att hans privata post hamnat hos en annan fånge på den slutna bunkeravdelningen på Hall i Södertälje.

Hamnade på fel hylla

Mark Saliba flyttades från anstalten Hall till Kumlaanstalten för att ”bryta en olämplig klientkonstellation” i september 2017. Han fick senare ett meddelande från en intagen i Hall där det framgick att kriminalvårdare hade gett den intagne personliga brev, privata fotografier och korsordstidningar som tillhörde Mark Saliba.

Kriminalvården skriver i sitt yttrande att de inte med säkerhet kan säga vad som orsakat misstaget men att det sannolikt skedde efter att Saliba, tillsammans med två andra intagna, vandaliserat avdelningen och sedan placerats var för sig. När tillhörigheterna då flyttades måste de, enligt yttrandet, ha hamnat på fel hylla.

”Det inträffade är inte acceptabelt”

Enligt Kriminalvårdens yttrande rör det sig inte om något medvetet fel. Däremot borde misstaget ha uppmärksammats av personalen. Det inträffade är inte acceptabelt och anstalten förtjänar kritik för bristerna, skriver JO i sitt beslut.

Saliba själv hävdade i sin anmälan till JO att anstaltspersonalens systematiska slarv med posten är en del av en uttänkt strategi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.