Trögt för kommunens arbete mot hedersförtryck

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen och ett problem som uppmärksammas är hedersvåld- och förtryck.
Ett problem som Södertälje kommun under många år försökt få bukt med, utan att lyckas.

Arbetet mot hedersförtryck och våld har budgeterats för och funnits bland målen i handlingsplanen under flera år, och Kari Rooth samordnare för våld i nära relationer i Södertälje kommun menar att det varit en lång och trög process i staden, där frågan inte tagits på allvar.

– Just nu arbetar jag med kollegor för att ta fram en handlingsplan som ska gälla tre år framåt som gäller hedersrelaterat våld och förtryck, säger hon.

Kommunen har kartlagt

I Södertälje har det gjorts en kartläggning inom kommunen, för att få en överblick över hur problematiken ser ut. Det har där visat sig socialtjänsten återkommande möter personer som lever i en hederskontext.

Undersökningen visade även att kunskapen inom personalen på socialtjänsten tenderar att spreta, och kan vara kopplad till vilken kunskap den enskilde personen skaffat sig på egen hand. Man har därför beslutat att ta ett hårdare grepp om hedersproblematik i kommunen.

– Haft lätt att tro att heder drar det väldigt långt så som med Fadime. Men den här vardagshedern där oftast flickor har ett väldigt begränsat livsutrymme som påverkar dem. Där har vi missat, säger Kari Rooth.

Hedersförtryck ska upptäckas tidigt

Men Kari Rooth är nöjd med arbetet med den nya handlingsplanen som ska vara klar under våren.

– Nu kommer det komma ner på en praktisk nivå.

Kan du ge exempel?

– Det är till exempel att vi ska jobba med ett bra scanningsverktyg. Om man möter barn eller vuxna ska man ställa vissa frågor. Då får man fram om personen lever i en hederskontext.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.