Södertälje fortsätter ligga i botten för valdeltagande. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots miljonsatsning i Södertälje – valdeltagandet fortsätter sjunka

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera insatser för att få fler att gå och rösta i EU-valet var det endast cirka 36 procent i Södertälje som gjorde det, visar de första preliminära siffrorna. En minskning med fem procentenheter jämfört med EU-valet 2019.

Deltagandet i EU-valet sjönk i Sverige och ser ut att hamna på cirka 51 procent. I Södertälje, där deltagandet redan var lågt, sjunker det ytterligare.

– Det är jättetråkigt, det är en temperaturtagning på samhället något vis, säger Josefine Schützer, projektledare för det valfrämjande arbetet i kommunen.

EU-val 2024

I Ronna norra, där valdeltagandet förra gången var lägst i hela Sverige, ser det dock ut att öka något. Från 12, 8 procent 2019 till 18,1 procent 2024.

– Skillnaden mellan det lägsta och det högsta deltagandet vittnar om ett samhälle som är väldigt splittrat. Det är ett demokratiproblem såklart, säger Josefine Schützer.

Högt valdeltagande i Skarpnäck

Av de tio valdistrikten med högst valdeltagande ligger nio av dem i Stockholms stad med Skarpnäck i topp, där nästan 86 procent av de röstberättigade tog sig till vallokalen.

Lägst valdeltagande i hela landet har ett valdistrikt i Storuman i Västerbottens län med bara 15,3 procent. Resten av de tio valdistrikten med sämst valdeltagande ligger alla i Stockholms län, varav sju av dem i Södertälje.

Miljonsatsning inför EU-valet

Sammanlagt hade Södertälje kommun en budget på cirka 1,2 miljoner kronor för att nå ut med information om EU-valet. Det har bland annat varit information på olika språk, broschyrer, sms-utskick och valinformatörer i områdena.

Se när SVT följde valinformatörerna i Hovsjö inför valet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Broschyrer, sms-utskick och valinformatörer är några av insatserna Södertälje kommun även denna gång använder sig av för att få fler att rösta i EU-valet. Foto: Amanda Svensson/SVT

Ni har lagt mycket pengar på det här, ändå så sjunker deltagandet?

– Vi tror inte den här satsningen direkt leder till att valdeltagandet ökar, utan det speglar det utanförskap som många upplever i kommunen och det är ett långsiktigt arbete vi måste göra för att ändra det, säger Hanna Klingborg (MP), ordförande i hållbarhetsutskottet.

– Det här vi gör är bara lite skrap på ytan, men det är ändå viktiga informationsinsatser. Vi kan inte som kommun bara stå och göra ingenting, säger Josefine Schützer.

Nu ska kommunen utvärdera insatserna som gjordes.

Lägst valdeltagande i Sverige

Så här ser listan ut över de 15 områdena med lägst deltagande i EU-valet 2024 (preliminära siffror).

 1. Storuman, Tärnaby-Hemavan: 15,3%
 2. Södertälje, Glasberga: 15,9%
 3. Södertälje, Västra Blombacka: 16,0%
 4. Södertälje, Ronna södra: 16,3%
 5. Södertälje, Geneta norra: 16,9%
 6. Södertälje, Bårstafältet: 17,8%
 7. Södertälje, Ronna norra: 18,1%
 8. Stockholm, Spånga Rinkebysvängen Ö: 18,1%
 9. Södertälje, Ronna västra: 18,3%
 10. Spånga, Risingeplan mfl: 19,2%
 11. Södertälje, Hovsjö södra: 19,6%
 12. Malmö, Lindängen-Vårsången: 19,6%
 13. Södertälje, Lina västra 20,0%
 14. Västerås, Bäckby N/Hälleborg: 20,3%
 15. Malmö, Kryddgården S: 20,6%

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet