Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi gör ultraljud och individuella bedömningar”, säger Sofie Graner, ansvarig överläkare för förlossningsvården i Region Stockholm. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Region Stockholm väntar med nya rutiner för tidigare igångsättning

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar region Stockholm på kritiken från bland annat Spädbarnsfonden om att de väntar med att ändra rutinerna för att sätta igång förlossningen redan i vecka 41, något som flera regioner redan gjort.

Att en stor studie, Swepis-studien 2019, konstaterade att färre barn riskerar att dö om man ändrar rutinerna genom att tidigarelägga igångsättning av förlossningen i vecka 41 i stället för vecka 42 har inte fått region Stockholm att ändra rutinerna.

– Vi erbjuder ultraljud i början av vecka 41 och gör sedan en individuell bedömning. Riktigt så enkelt att alla är betjänta av tidig igångsättning i vecka 41, är det inte säger Sofie Graner, ansvarig överläkare för förlossningsvården, BB Stockholm.

Även om också flertalet regioner har ändrat dem och Världshälsoorganisationen, WHO och nu också regionernas samverkansorgan NPO, nationellt programområde för kvinnosjukdomar och förlossningsvård har infört nya rekommendationer, så behövs mer underlag för en generell ändring av arbetssättet, enligt Sofie Graner.

Hör regionens svar klippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.