Över 1 500 personer svarade på frågor om hur Södertälje ska bli en mer cykelanpassad stad. Foto: TT

Tryggare cykelvägar och stöldsäkra parkeringar efterfrågas i Södertälje

Publicerad

Över 1 500 personer har svarat på Södertälje kommuns enkät som handlar om hur Södertälje ska bli en mer cykelanpassad stad. En av anledningarna till att kommunen vill satsa på fler cyklister är att folkmängden i Södertälje förväntas öka kraftigt samtidigt som avstånden är relativt korta.

Det som efterfrågas mest är tryggare cykelvägar och stöldsäkra cykelparkeringar. Svaren från enkäten kommer nu att användas i kommunens framtida cykelplanering.

Södertälje har dessutom ett av de högsta ohälsotalen i länet, som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och många barn med övervikt.

Enligt kommunen är det bevisat att investeringarna i cykelfrågor är lönsamt för samhällsekonomin, då det förbättrar människors fysiska och psykiska hälsa, samtidigt som det leder till färre utsläpp av växthusgaser.

– De större frågorna ska tas med i cykelplanen. Nu tittar vi på vad vi kan genomföra och när. De här svaren gör att vi har lättare att prioritera vårt arbete när vi vet exakt vad invånarna efterfrågar, säger Maria Wikenståhl, trafikingenjör i Södertälje kommun, på kommunens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer