Utvecklingen har gått åt rätt håll, säger utbildningsdirektören Monica Sonde, men hon ser också orosmoln över niornas resultat. Foto: SVT

Två Södertäljeskolor granskas efter långvarigt låga resultat: ”Mer kan göras”

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen granskar nu 28 grundskolor i landet där kunskapsresultaten varit låga under en längre tid. Två av skolorna under lupp är Hovsjöskolan och Ronnaskolan.

Syftet är att undersöka om kommunen har gjort tillräckligt för att öka elevernas resultat. Under första halvan av 2021 ska Skolinspektionen presentera en rapport med åtgärder för de granskade skolorna.

Oroväckande låga resultat

– Det är intressant att den belyser tio års arbete. Skolinspektionen kanske kan identifiera framgångsfaktorer eller situationer som försvårar förbättringsarbetet. Samtidigt tycker jag naturligtvis att det är väldigt tråkigt att vi har två skolor som finns med i en granskning för att vi har oroväckande låga resultat, säger Monica Sonde, utbildningsdirektör på Södertälje kommun.

Elevernas betyg har klättrat uppåt på båda skolorna under 2010-talet. Monica Sonde säger att kommunen och skolledningarna är stolta över satsningarna som gjorts men att de inte har gett tillräcklig effekt ännu.

Hör henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.