• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrica Palmquist berättar om hur det var att få besked om två olika sorters cancer samtidigt. Foto: Kalle Thulin/SVT

Ulrica fick två cancerbesked på en gång: ”Min optimism och mina hundar räddade mig”

Publicerad

Antalet insjuknade i cancer fortsätter att stiga i Sverige. Idag, på världscancerdagen, berättar Södertäljebon Ulrica Palmquist för SVT om när hon överlevde cancer två gånger, på en gång.

– Jag fick besked om två olika cancerformer nästan samtidigt, säger hon.

Varje år den 4 februari uppmärksammas världscancerdagen. Och var fjärde år släpper Socialstyrelsen sin rapport Cancer i siffror. I den senaste rapporten står det att insjuknandet i cancer ökar stadigt i Sverige och att den sammanlagda sjukdomsbördan ökar jämsides – för patienter, närstående och för sjukvårdssystemet.

År 2022 fick lite fler än 72 000 personer i Sverige ett cancerbesked. Cirka 33 000 var kvinnor och resten var män, och nio av tio cancerfall drabbade personer var över 50 år.

Ulrica Palmquist, som bor i Enhörna utanför Södertälje, fick två cancerbesked på samma gång, men idag är hon friskförklarad.

– Hudcancer är riktigt läskigt, men jag grejade det genom min optimism. Försöker man se det lite ljusare tror jag att det hjälper läkningen. Men man kan inte välja hur man ska känna, säger Ulrica Palmquist.

Cancern både ökar och minskar

Trots att cancerfallen har ökat med nästan 30 procent sedan sjuttiotalet, så har dödsfallen i cancer minskat med nästan lika många procentenheter.

Men ökningen stämmer inte för alla cancerformer. Exempelvis så har fallen med livmoderhalscancer minskat med över hälften sedan 1960-talet tack vare införandet av screening och gynekologisk provtagning.

Om 70 procent av alla barn vaccineras mot HPV (ett vanligt virus som i ovanliga fall kan leda till cancer) bedöms att livmoderhalscancer på sikt kan utrotas.

Fram till 2035 väntas cancerfallen inom EU att öka med 24 procent, vilket gör sjukdomen till den vanligaste dödsorsaken i EU, enligt EU-kommissionens.

Hör Ulrica Palmquist berätta om sin cancer i videon ovan.

Kort fakta om cancer

• Cancer är ett samlingsnamn för cirka 200 olika sjukdomar som alla har gemensamt att celler på någon plats i kroppen har börjat dela sig okontrollerat.

• År 2022 rapporterades 78 463 maligna tumörer för 72 108 individer till cancerregistret.

• Antalet inrapporterade maligna tumörer har ökat jämfört med år 2021.

• Bland de insjuknande utgjorde knappt 54 procent män och drygt 46 procent kvinnor.

• Den vanligaste cancerformen bland kvinnor är bröstcancer och bland män är det prostatacancer.

• Antalet personer i befolkningen som lever efter en cancerdiagnos har ökat över tid vilket kan hänföras till ökad cancerupptäckt och bättre överlevnad.

• Hudcancer fortsätter att öka och ökningstakten för malignt melanom är störst i äldre åldersgrupper.

Källa: Socialstyrelsen: Statistik om nyupptäckta cancerfall 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.