Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gänget är i full fart med att skissa och planera vad de ska göra med sin möbel. Foto: Moa Bergman/SVT

Unga konstnärer ställer ut på Marenplan

Uppdaterad
Publicerad

I ett industriområde i Moraberg flödar just nu kreativiteten. Ett gäng ungdomar har under veckan skapat en stor sittmöbel tillsammans med vägledande konstnärer. Nästa vecka ställs verket ut på Marenplan för alla att se.

Projektet inleddes redan i påskas när ett stort gäng ungdomar i åldrarna 13-17 år fick bygga en stor sittmöbel efter egen design. Därefter skulle möbeln dekoreras med konst och poesi, som alltså tagit fart denna vecka.

Tillsammans med konstnären Sissela Nordling Blanco, poeten och musikern Daniel Boyacioglu och konstpedagogen Emma Dominguez, har ungdomarna fått skriva texter, måla och skapa.

Ställs ut på Marenplan

– När man går förbi den kommer man känna ”wow jag har gjort den där”. Det kommer vara häftigt, säger Leah Aho, en av deltagarna.

Planen var vernissage nu på fredag, men det skjuts upp. Istället ställs verket ut någon gång under nästa vecka.

 – Under Södertäljefestivalen den 26 augusti kommer det däremot ske en ordentlig invigning, lovar Jessica Norin Ortiz från Läsfrämjarinstitutet, en av projektledarna.

Möbeln kommer vara en del av det offentliga rummet fram till och med september.

Se i klippet när SVT får följa med in bakom kulisserna.

Ett samarbete

Samarbetet genomförs av Grafikens Hus och Läsfrämjarinstitutet i samarbete med projektet Sommarplatser och Samhällsbyggnadskontoret på Södertälje kommun samt Södertälje City. Lokalen lånas ut av Snickeriet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.