Enligt en tjänsteman har ungdomar på Sis-hemmet nekats mat och möjlighet att duscha under flera veckors tid. Foto: Johan Bünz

Ungdomar på Sis-hem i protest efter att ha nekats mat och duschmöjligheter

Uppdaterad
Publicerad

Flera incidenter på Sis-hemmet Tysslinge i Södertälje ska ha inträffat för två veckor sedan enligt upplysningar till Ivo. Incidenterna beskrivs som ”upploppsliknande situationer”.

Ungdomar på hemmet ska ha barrikaderat sig och förstört inredning i vad som beskrivs som en kamp för sina grundläggande rättigheter.

I en skriftligt upplysning till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, från en tjänsteman påstås det att de intagna ungdomarna på Sis-hemmet nekats mat och möjligheten att duscha i flera veckor.

Dessutom skriver uppgiftslämnaren att fyra incidenter under en vecka tvingat polisen att ingripa när ungdomar barrikaderat sig på anläggningen och förstört inredningen. Vid den senaste incidenten ska det även ha upptäckts narkotika enligt uppgiftslämnaren.

Sis presstjänst skriver i ett svar till SVT nyheter att Ivo nyligen har gjort en inspektion av Tysslinge efter de inkomna uppgifterna, där Ivo pratat med ungdomar och medarbetare.

Sis presstjänst vill inte kommentera ärendet ytterligare innan Ivo fattat beslut om eventuella åtgärder.

IVO:s presschef Adam Alfredsson bekräftar att det finns ett pågående ärende mot Sis-hemmet Tysslinge men kan inte kommentera ärendet ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.