Enligt Södertälje kommuns högste tjänsteman för utbildning, Peter Fredriksson, så har flera förändringar gjorts för att vända utvecklingen.
För att förbättra det särskilda stödet till elever har kommunen bland annat fler specialpedagoger och bättre samarbete mellan lärarna, enligt Peter Fredriksson.
– När det gäller arbetsron så handlar det framförallt om tydligare strukturer, rutiner och ramar. Att det är fler lärare i klassrummen, fler lärare på rasterna som har tillsyn över eleverna, säger Peter Fredriksson, utbildningsdirektör i Södertälje kommun.
Över en miljon kronor
För en dryg månad sen presenterade Skolinspektionen sin rapport om tillståndet i Södertäljes skolor. Tre skolor, Torekällgymnasiet, Lina grundskola och Hovsjöskolan fick så kraftig kritik att Södertälje kommun gavs vitesföreläggande på sammanlagt över en miljon kronor.
När det gäller Lina grundskola och Hovsjöskolan handlade det om brister i trygghet och studiero och i hur undervisningen anpassas till eleverna. Samma brister konstaterades också vid en inspektion fyra år tidigare.
– Det är oerhört allvarligt, och därför vitesförelägger vi. Här behöver kommunen sätta in skarpa åtgärder för att komma till rätta med det. Man behöver lägga mer resurser, mer tanke och framförallt följa upp de åtgärder som görs, sa Skolinspektionens utredare Eva Lantéli i slutet på augusti i år.
”Övertygad att det kommer att ge effekt”
Skolinspektionen såg alltså särskilt allvarligt på att samma brister som redan fyra år tidigare konstaterats återigen upprepades. Så frågan är hur Södertälje kommun ska se till att förändringarna som görs den här gången blir varaktiga.
– Det är ett ihärdigt arbete med fokus på de här viktiga åtgärderna. Med en eventuell uppföljning så är jag övertygad att det kommer att ge effekt så att Skolinspektionen kan ägna sig åt andra huvudmän och andra kommuner, säger utbildningsdirektör Peter Fredriksson.