Om en sammanlagning av bolagen skulle bli verklighet skulle det bli den största någonsin i läkemedelsbranschen. Foto: Gilead Sciences/AP/TT/Henrik Montgomery

Uppgifter: Astra Zeneca vill gå ihop med konkurrent

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca har kontaktat läkemedelskonkurrenten Gilead Sciences med förslag om att gå samman enligt källor till nyhetssajten Bloomberg.

Astra Zeneca, med cirka 4800 anställda i Södertälje och cirka 7200 anställda i Sverige, ska enligt källor till nyhetssajten kontaktat Gilead Sciences i maj med förslaget. Det ska dock ha fått ett ljummet mottagande då Gilead i nuläget inte uppges vara intresserade av en större sammanslagning. Bolaget ska dock inte ha lämnat något slutgiltigt besked.

Om en sådan affär skulle bli verklighet skulle det bli den största sammanslagningen i läkemedelsbranschen någonsin – med ett sammanlagt värde på cirka 2 200 miljarder kronor.

AstraZeneca stoppade själv för ett antal år sedan ett försök från amerikanska Pfizer att ta över bolaget. AstraZeneca Sverige säger idag till SVT att de inte vill kommentera vad de kallar rykten och spekulationer.

Bloomberg news har sökt Gilead Sciences som inte gått att nå för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.