Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lilyan Abdiyo är nöjd med valet att ge bröstmjölksersättning till sonen William. ”Jag har aldrig ångrat det”, säger hon till SVT. Foto: Nada Razooq/SVT

Lilyan upplevde amningshets från vården: ”Man känner sig som en robot”

Uppdaterad
Publicerad

Lilyan Abdiyo från Södertälje gick igenom en traumatisk förlossning och behövde opereras efteråt. Hon tycker att vården hetsade mycket kring amning trots att hon inte mådde bra.

– Så fort jag vaknade efter operationen så var det två barnmorskor som sa ”nu ska du amma!”. Det blir lite som att man känner sig som en robot, säger hon.

Lilyan Abdiyo hade viljan att amma, men hon upplevde att mjölken inte rann till. När sonen sedan fick gulsot bestämde hon sig, med hjälp av bland annat anhöriga för att börja med mjölkersättning.

– Till slut mötte jag en inom vården som sa att min kropp fokuserar på att läka sig själv och det är därför som mjölken inte rinner till. Då visste jag direkt vad jag behövde göra, säger hon.

Men Lilyan Abdiyo säger att hon är medveten om att amning har fördelar.

– Jag förstår att mjölken som vi producerar är viktig, men det finns vissa omständigheter där det kan vara bättre med ett annat alternativ, säger hon.

Finns hets i hela samhället

Lilyan är inte den enda som har upplevt amningshets . Hon menar att flera i hennes omgivning också har känt av samma hets från vården. På nätet finns samma åsikter i bland annat forum och debattartiklar. Men många menar att amningshetsen finns i hela samhället och inte bara inom vården. Någonting som även Lilyan Abdiyo håller med om.

– Sociala medier bidrar också med amningshets. Ibland ser man någon som har ammat sitt barn i tre år och då tänker man ”herregud”.

”Man kan bli blockerad”

Amal Omer-Salim som är nutritionist och projektledare för Amningsprojektet inom region Stockholm menar att en traumatisk förlossning kan påverka amningen.

– Man kan bli blockerad och tappa tilliten till sin kropp. Mjölken bildas, men är man stressad och trött så hämmas oxytocinet som gör att mjölken rinner till.

Enligt Amal Omer-Salim är fördelarna men amning bland annat att barnet får ett starkare immunförsvar. För mamman så minskar det risken för bröst- och äggstockscancer, diabetes och högt blodtryck.

Hör mer om Lilyan Abdiyos upplevelse i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
TIDSLINJE: Hur har amningsvanorna förändrats i Sverige sedan 1800-talet? Utvecklingen har gått från bondesamhällets Sverige till restriktiva regler och ”amningsvänliga sjukhus”. Foto: Arkivmaterial

Andel BARN som får bröstmjölk vid fyra månaders ålder

Sverige: 73 %

Stockholms län: 79 %

Södertälje kommun: 67 %

Statistiken gäller barn födda 2021.

Källa: Socialstyrelsen/Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.