Hör hur det lät i SVT 1982 inför att Salem skulle bli egen kommun – och om ett omskakande minne från folkomröstningen. Foto: Klara Klintbo Skilje/SVT

Kalderén om kommundelningen och olyckskorparna som kraxade i SVT:s inslag från 1982

Uppdaterad
Publicerad

När kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) blickar bakåt framstår kommundelningen som en absolut höjdpunkt. Nu släpper han en bok om de första 40 åren i sitt liv.

Kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) har varit politiskt aktiv sedan 1977.

Nu har han skrivit den första delen av sina memoarer och insett att Salems kommuns pånyttfödelse är ett särskilt gyllene minne.

Egen kommun – igen

– Hjärtat rusade. Jag ringde första dagen efter kommundelningen för att kolla vad de sa i växeln och de sa ”Salems kommun”. Det är sådant som man går i gång på som politiknörd, säger Lennart Kalderén (M).

Det var 1983 som Salem och Botkyrka delades och Salem fick stå på egna ben. Detta efter att Salem i nio år hade tillhört Botkyrka kommun.

Hör vad som sades inför kommundelningen i SVT 1982 och om hur resultatet i folkomröstningen hade kunnat bli ett helt annat i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.