De fyra männen träffades på McDonalds i Hallunda innan de åkte till Södertälje, där de hade de stämt träff med mannen i 50-årsåldern för att diskutera en påstådd skuld. Foto: Ur polisens förundersökning

Flera döms för utpressning och hot

Uppdaterad
Publicerad

En 46-årig man som har åtalats för att ha anlitat fyra män för att utpressa en man i 50-årsåldern dömdes i dag till fängelse i ett år och sex månader. Två av de övriga fyra åtalade männen frias.

Det var i slutet av oktober förra året som de fyra männen träffades på McDonalds i Hallunda innan de åkte tillsammans till Södertälje, där de hade stämt träff med mannen i 50-årsåldern för att diskutera en påstådd skuld.

”Ska jag skjuta honom?”

Mötet urartade snabbt då den hotade mannen, som har sitt företag i Södertälje, utsattes för sparkar och slag. Två av männen ska ha riktat pistoler mot honom och sedan frågat någon annan i rummet: ”Ska jag skjuta honom?”, varpå han sköt ett skott i väggen precis bredvid den hotade mannen.

Efter det uppstod tumult och den hotade mannen lyckades låsa in sig på en toalett och ringa 112. Strax därefter kom polispatruller kom till platsen och kunde gripa några av de misstänkta gärningsmännen.

Döms till fängelsestraff

På fredagen föll domen som ger honom fängelse ett år och sex månader för anstiftan av försök till grov utpressning.

– Det positiva är att man har konstaterat att målsäganden verkligen har pressats på pengar. Och att anstiftaren till brottet verkligen har anstiftat det, säger åklagaren Marcus Ekman.

Enligt domen ska den 46-årige mannen ha varit i rummet under misshandeln utan att delta. I stället var det en 44-årig man och en 55-årig man som utförde misshandeln, de döms vardera till fängelse i ett år och sex månader för försök till grov utpressning respektive tre månader för misshandel.

– Den delen som jag vill titta närmare på är att en av de åtalade bara fälldes för misshandel. Där kommer jag i alla fall att överväga ett överklagande, säger Marcus Ekman.

Två av de totalt fem åtalade männen, 25 respektive 32 år, frias av tingsrätten.

Byggarbete i Glasberga

Utpressningen och hoten ska ha skett på begäran av 46-åringen som hade skickat en faktura på 600.000 kronor som den hotade mannen bestred.

De båda männen jobbar inom byggbranschen, och hade affärer ihop då 46-åringen utförde schaktjobb i Glasberga där den hotade mannen utfört byggnadsjobb på tre tomter. Enligt åklagaren finns det inget som tyder på att skulden ska ha existerat alls, han anser att den är helt påhittad.

Enligt stämningsansökan är händelsen att betrakta som grov eftersom den hotade mannen hade anledning att frukta för sitt liv.

Alla åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.