Hon började för sju år sedan utan utbildning och pengar. Men det hon såg var att det fanns en efterfrågan på bra surdegsbröd med lokala och ekologiska råvaror. Och i dag vet hon att många är villiga att betala för ett bra bröd.
– Både vi och våra kunder, mötet som vi har, det är i första hand att det är gott. Sen finns det olika incitament för varför folk söker sig till ekologiskt. Vår utgångspunkt är att vi vill vara en aktiv världsförbättrande liten del genom att välja ekologiska råvaror, säger Maria Printz.
Fokus på hantverk
I Stallarholmen bakar hon och ett gäng bagare vedugnsbakade bröd och som sedan levereras ut till brödbutiken i Södertälje, som öppnade i höstas. Med stenmalda mjölsorter från lokala kvarnar och med fokus på hantverket har hon snabbt blivit ett namn i bagerisverige.
– Bagarens alla sinnen behöver vara med i processen och göra bedömningar. Vi är inte processtyrda, vi är styrda av människors kompetens, säger Maria Printz.
I helgen vann hon det nyinstiftade Stellapriset som delas ut till kvinnor inom matbranschen.
– Det var episkt. Jag visste att jag var nominerad i klassen bagare, men blev överrumplad och otroligt glad. Självklart, säger Maria Printz.