Generellt har andelen spädbarn som utsätts för rökning i sin hemmiljö stadigt minskat i Sverige de senaste åren, men i Södertälje är trenden den motsatta. Foto: TT

Var femte spädbarn i Södertälje utsatt för passiv rökning

Publicerad

Var femte spädbarn som föddes år 2015 i Södertälje var utsatt för passiv rökning i hemmet, det visar nya siffror från Socialstyrelsen.

Den senaste statistiken från Socialstyrelsen gäller för barn som föddes år 2015. Södertälje toppar listan bland länets kommuner där flest spädbarn utsätts för passiv rökning i hemmet. Här uppskattas 20 procent av spädbarnen (mellan noll till fyra veckor gamla) växa upp i ett hem där någon i familjen röker.

– Det är olika mycket rökning i olika kommuner och stadsdelar och man har sett att rökning har ett samband med till exempel socioekonomi och utbilding. Det är vissa områden där man behöver nå fram mer med budskapet om rökning helt enkelt, säger Johanna Rubin, barnhälsovårdsöverläkare på Stockholms län landsting.

Södertälje går emot trenden

Generellt har andelen spädbarn som utsätts för rökning i sin hemmiljö stadigt minskat i Sverige de senaste åren.

Men den trenden syns inte till i Södertälje, sedan förra året har det istället blivit vanligare att barn upp till fyra veckors ålder utsätts för passiv rökning i hemmet. Från 17,5 procent av barnen födda 2014 till 20 procent av barnen födda 2015.

Det är vanligast att pappan röker. I Södertälje rökte 19 procent av papporna till spädbarnen och cirka sex procent av mammorna.

– Vi ser allvarligt på det för det är en hälsokonsekvens för barn att utsättas för tobaksrök. Just i de här områdena där man vet att det är mer rökning önskar man att just BVC och vårdcentraler ska kunna vara mer aktiva och ha resurser och det kanske behövs mer resurser. Rökning är ett beroende och det är en långsiktig strategi som man måste ha, säger Johanna Rubin.

Stora hälsorisker

– Passiv rökning hos små barn kan kopplas samman till ökad risk för plötslig spädbarnsdöd och för ökad risk för flera luftvägsinfektioner som till exempel öroninflamation, lunginflammation och RS-virus, säger Johanna Rubin,

Så vanligt är det med tobaksrökning i barnets hemmiljö.

Visa

Södertälje: 20%

Botkyrka: 19%

Upplands-Bro: 16,5%

Sigtuna: 13,5%

Nynäshamn: 13%

Uppländs Väsby: 13%

Huddinge: 12%

Haninge: 12%

Salem: 11,5%

Norrtälje: 9%

Järfälla: 8,5%

Tyresö: 7,5%

Österåker: 7,5%

Sundbyberg: 7%

Nykvarn: 6,5%

Sollentuna: 6,5%

Stockholm: 6%

Värmdö: 6%

Vaxholm: 4,5%

Vallentuna: 4,5%

Solna: 4,5%

Nacka: 4%

Täby: 4%

Lidingö: 3%

Ekerö: 3%

Danderyd: 2%

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer