För 30 år sedan tvingades Samir Sabri, som är uppvuxen i en hederskultur, att ta på sig ett mord han inte begått. Foto: TT

Vart tionde mord hedersrelaterat

Uppdaterad
Publicerad

Tio av de strax över 100 morden förra året kan kopplas till heder. Det rapporterar radioprogrammet I lagens namn idag.

– Vi måste börja ta heder på allvar, säger Samir Sabri.

Det är programmet I lagens namn i Sveriges radio som har tagit del av en kartläggning gjord av nationella kompetensteamet. Den visar att 10 av 105 mord förra året var hedersrelaterade.

Och av de 18 kvinnor som mördades av någon närstående identifieras sex ha koppling till heder.

En av dem som radioprogrammet har intervjuat är Samir Sabri som SVT Nyheter Södertälje skrivit om tidigare eftersom hans livshistoria har berört många lokalt. Samir Sabri identifierar sig som syrian.

”Det är så mycket som sker”

Han beskriver att han växte upp i en hederskultur. För 30 år sedan tvingades han att ta på sig ett mord inom familjen som han inte begått. Nu uppmanar han till förnyat fokus på hedersproblematiken.

– Vi måste börja ta heder på allvar, säger han till Sveriges radio. Det är så mycket som sker som inte det omgivande samhället märker av.

Ansvarig minister säger till Sveriges radio att det nu ska börja hända saker:

– Vi har tillsatt en utredning som har som uppgift att se hur man kan kartlägga hedersvåld. Vi ser över lagstiftningen gällande barnäktenskap och hur vi bättre kan hjälpa unga flickor och män som lever i en hederskultur, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.