De har levt i mögelskadat hus i månader: ”Får ingen hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 2021 började det läcka in vatten från taket i Laith Polos och hans familjs radhus. Sedan dess har de levt utan dusch och nu får de ingen ersättning för skadorna.

– Det känns inte bra alls, det är ett byggställe och man ska inte bo här, säger Laith Polos.

På grund av möglet och det byggdamm som har uppstått i lägenheten så har Laith fått problem med andningen och är sjukskriven från jobbet.

Hör och se hur familjen drabbats av vattenläckan i klippet ovan.

Bostadsrättsföreningen står för ombyggnationen av taket, de har även rivit ut de drabbade rummen och ser till att de torkas ur. Men kostnaderna för återställandet av ytskiktet i badrummet får familjen stå för själva, med hänvisning till att de ska höra av sig till sitt försäkringsbolag.

Familjen har en hem- och bostadsrättsförsäkring men den täcker inte skadorna, då de uppstått genom ett läckage utifrån. Den typen av skador täcks inte av bolagets försäkringsvillkor.

Föreningen återställer badrummet

Efter att SVT besökt familjen har föreningen bestämt sig för att återställa badrummet. Men vem som ska stå för kostnaden är ännu inte bestämt.

Hör viceordförande Selim Azaksson berätta om beslutet i klippet nedan:

Skadeståndsrättslig ersättning

Juristen Peter Stark på Konsumenternas försäkringsbyrå menar att ett sätt att få ersättning kan vara att hävda att föreningen inte skött underhållet av fastigheten som de ska.

– De har ju ytterst ansvar enligt bostadslagen över fastighetens skick, och på det sättet kanske kunna kräva skadeståndsrättslig ersättning, säger Peter Stark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.