Foto: Parken ZooVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sällsynt flodhäst född

Uppdaterad
Publicerad

Parken Zoo i Eskilstuna har fått ett välkommet tillskott. I början av augusti föddes en närmare 6 kilo tung dvärgflodhästunge, som fått namnet Olivia.

– Olivia är en välmående unge och har nu efter födseln tjockat på sig bra. De bedårande bilringarna till trots är det inget kramdjur vi ser. Precis som sina föräldrar kommer Olivia snart kunna visa upp några av djurparkens största tänder, säger Jennie Westander, zoolog Parken Zoo Eskilstuna, i ett pressmeddelande.

I förra veckan fick Olivia för första gången träffa sin pappa Anton och nu väntar en tid då familjen går tillsammans och lär känna varandra. Än så länge håller sig Olivia nära mamma Krakunia, som tydligt säger ifrån när hon tycker att Anton blir för närgången.

Dvärgflodhästen ser ut som en miniatyr av den stora flodhästen, men har inte lika utvecklad simhud mellan tårna samtidigt som ögonen är placerade mer på sidan av huvudet.

Arten är starkt hotad, främst av skogsskövling, och minskar i antal. Den ingår i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarandet av hotade arter.

Här kan du se rörliga bilder på Olivia.

  • De har en mankhöjd på mellan 75-100 cm och väger mellan 180-275 kg, jämfört med den stora flodhästen som har en mankhöjd på omkring 150 cm och kan väga mer än 3 ton.
  • Dvärgflodhästen lever kring floder och kärr i täta skogar i västra Afrika i Sierra Leone, Guinea, Elfenbenskusten och Liberia.
  • De tillbringar större delen av dagen med att vila i skuggan och är mest på eftermiddagarna och kvällarna för att beta gräs, sly, blad, rötter och frukt. De betar av gräset med läpparna snarare än med tänderna och är, trots sina långa vassa hörntänder, växtätare.
  • I det vilda lever de ensamma men då deras revir ibland överlappar varandras händer de att de stöter på varandra. Då brukar de gapa och visa sina långa hörntänder för att hota den andra.
  • De markerar revir med hjälp av dynga som de sprider ut genom att vifta på den korta svansen som är full av borst. De utsöndrar ett sekret från huden som skyddar mot sol och uttorkning men även mot bakterier.
  • Dvärgflodhästen är starkt hotad och minskar i antal. Den ingår i den europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarandet av hotade arter. I slutet av 2013 fanns det 126 stycken dvärgflodhästar inom det europeiska avelsprogrammet fördelat på 56 institutioner.

Källa: Parken Zoo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer