Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Flens kommuns nya majoritet hur man tänker kring flyttkarusellen av äldre i samband med att ett nytt äldreboende ska byggas på samma plats som dagens boende Heden i Malmköping. Ett boende som även innebär att en viss 100-åring får maka på sig. Foto: SVT

100-åringen får maka på sig – när Malmköping får nytt äldreboende

Publicerad

I romanen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann lämnar huvudpersonen Allan Karlsson äldreboendet i Malmköping för att sedan ge läsaren en resa genom 1900-talets storpolitiska händelser. Nu kan flera av de boende på Heden i Malmköping tvingas flytta.

Sedan 2019 har det varit flera turer kring placeringen av ett nytt särskilt boende i Malmköping. På måndagen tog dock kommunstyrelsen i Flen beslut om att det ska ligga där Hedens korttidsboende ligger idag.

Det innebär att de som bor på Heden kan få flytta under tiden som det gamla boendet rivs och det nya byggs upp.

227 miljoner kronor är det tak som kommunstyrelsen satt för det nya boendet. En summa som innebär att andra satsningar i kan få stå tillbaka.

– Det finns många saker vi skulle vilja göra i vår kommun och hade vi obegränsat med resurser så skulle det vara fantastiskt. Men vi måste tänka på vad som är bäst för våra kommuninvånare och hur vi tar ansvar för skattebetalarnas pengar, säger Ann-Charlotte Munter (S), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt henne är planen att det nya boendet ska stå klart innan mandatperiodens slut 2026. Och det är viktigt att bygget kommer igång så snabbt som möjligt.

– Vi har en befolkning som ökar i ålder i Flens kommun, säger hon.

Beslutet som nu tagits i kommunstyrelsen väntas också gå igenom i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.