Carolina Denntofts dotter fick fira Halloween förra året på Mälarsjukhuset, efter att ha opererats. Foto: Privat

12-årig flicka skickades hem av sjukhus – hade brusten blindtarm

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha skickats hem flera gånger trots en kraftig smärta upptäcktes det att den 12-åriga flickan hade en brusten blindtarm. Nu får Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Ska jag vara helt ärlig började jag gråta, för jag visste att jag gjorde rätt som anmälde, säger flickans mamma Carolina Denntoft.

Det var i oktober förra året som hennes dotter blev inlagd på Mälarsjukhuset efter en kraftig buksmärta. I anmälan till IVO skriver Carolina Denntoft att hon blivit nonchalerad och att de blivit hemskickade flera gånger från Kullbergska sjukhuset trots att dottern haft kraftiga smärtor i buken. Ett ultraljud genomfördes efter tre besök, som dock inte gav någon diagnos.

Efter en veckas tid av upprepade vårdbesök gjordes till slut en titthålsoperation, efter en ambulansfärd till Mälarsjukhuset, där det visade sig att blindtarmen brustit. Flickan hade då fått en infektion och var i buken.

”Såg ut som en soptipp”

– Det var min modersinstinkt som gjorde att jag åkte in. Hon mådde jättedåligt och och orkade knappt stå upp. Sista dagen åkte vi till akuten. Då krävde jag rent ut sagt vård för jag fick inte ner febern, säger Carolina Denntoft och fortsätter:

– Min dotters mage såg ut som en soptipp. Det var så rörigt och geggigt. Vi fick vara kvar på sjukhuset i fem dagar.

Konstaterar brister

IVO konstaterar i sitt beslut att diagnos och behandling av patienten har fördröjts. Myndigheten menar att verksamheten borde gjort mer då flickans symptom med buksmärta och feber inte gav med sig och hon sökte akut vård vid upprepade tillfällen.

– Ska jag vara helt ärlig började jag gråta, för jag visste att jag gjorde rätt som anmälde. Jag önskar att ingen någonsin behöver genomgå en sådan här händelse. Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv, säger Carolina Denntoft och menar att hon efter händelsen insett hur viktigt det är att inte ge upp för att få rätt vård.

Verksamhetschefen på sjukhuset skriver i ett yttrande att man missbedömt patientens tillstånd och att man beklagar att operationen dröjde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.