Joel Granfors berättar om virtuell bilsport

13-årige Joel från Eskilstuna deltar i SM i virtuell bilsport

Publicerad

Under SM-veckan i Sundsvall är det premiär för tävlingar i virtuell bilsport och bland dom som kvalat in är 13-årige Joel Granfors från Eskilstuna.

Hemma har man gjort om delar av TV-rummet till en Formel-1 bil och just nu tränar Joel inför SM i virtuell bilsport. Det är första gången som man deltar i tävlingen. Premiären blir på SM-veckan i Sundsvall med Joel som den yngste deltagaren. Motståndarna han möter är vuxna.

Tränar hårt

– Vi har kollat upp dem på Facebook och dom är racingintresserade och vissa är runt 30. De andra har ju några års försprång, men annars ska det inte vara någon skillnad. Jag tränar på samma bana och med samma förutsättningar som det blir på tävlingen, säger Joel Granfors. 

Varv efter varv, nära 12 timmar i veckan, tränar han och varje del av banan studeras noga. Var den bästa ingången i kurvan är och när man kan accelerera. Sedan går han och pappa Joakim genom alla inställningar.

– Eftersom allt går via datorn är det lätt att byta ut i bilen och prova vad som ger bästa resultat, säger Joel Granfors 

Carting på sommaren

Det här är Joels vinteraktivitet och på sommaren kör och tävlar han i carting. I senaste VM i somras slutade han som näst bäste svensk i sin årskull. 

– Eftersom jag är en racingförare på riktigt så är det en fördel i SM, säger han. 

Vilket är bäst, carting på riktigt eller virtuellt vid TV:n? 

– Kraschar man här hemma gör det inte ont men det är roligare på riktigt med alla G-krafter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.