Den 17-årige pojken som åtalades misstänkt för mordet i Nyfors förra året friades. Nu överklagas domen. Foto: Frida Johansson, SVT

17-åring friades för mordet i Nyfors – nu överklagas domen

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna tingsrätt frikände en 17-årig pojke som åtalats för mord på en jämnårig förra året. Nu överklagas domen av åklagaren och målsägarbiträdet.

Mordet i Eskilstuna ägde rum utomhus omkring klockan åtta på kvällen den 17 september förra året. Flera personer, även barn, blev vittnen till händelsen. Offret som var jämnårig med den åtalade pojken sköts med minst tre skott i överkroppen. Han avled senare på sjukhus.

Mordvapnet hittades senare i ett förråd, i en påse tillsammans med bland annat kläder. Men varken dna eller fingeravtryck från den åtalade hittades på vapnet. Däremot fanns spår efter honom på påsen och på vissa av kläderna. Men det fanns även spår av andra personer på kläderna, vilket gjorde att det enligt tingsrätten inte gick att utesluta att någon annan haft dem på sig vid gärningen.

Inte styrkt

Tingsrätten ansåg även att det fanns svagheter i vittnenas identifikation av 17-åringen, och ansåg sammantaget att det inte att det var ställt utom rimligt tvivel att pojken var skyldig. Själv har han nekat.

Åklagare Maria Edström yrkar i sitt överklagande till Svea hovrätt att pojken döms för mord och grovt vapenbrott, till i första hand fängelse och i andra hand sluten ungdomsvård.

Enligt henne har tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering.

Kompletterande bevis

”Utpekandena från ögonvittnena tillsammans med hans dna på kläderna som ligger tillsammans med mordvapnet i det garage från vilket han tar en taxi, bara timmar efter mordet, är menar jag så starka att åtalet måste anses vara styrkt. Den förklaring NN (17-åringen) lämnat till vad han gjort och var han varit före, under och efter mordet förändrar inte den bedömningen”, skriver Edström.

Sedan tingsrättsdomen har åklagaren även beslutat om komplettering av förundersökningen, vilket ännu pågår. Kompletterande bevisning kan därmed komma att åberopas i hovrätten.

Målsägarbiträdet ansluter till överklagandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tonårsmordet i Nyfors

Mer i ämnet