Bashar Haj Mostfa och Mohamad Al Abed blev nyligen uppsagda från sina nystartsjobb på ett företag i Nyköping. Foto: SVT

180.000 åter arbetslösa efter nystartsjobb

Uppdaterad
Publicerad

Nära hälften av de hundratusentals personer som fått nystartsjobb via Arbetsförmedlingen de senaste tio åren har blivit arbetslösa direkt efter att deras nystartsjobb upphört.

– Jag är tillintetgjord och besviken, säger Bashar Haj Mostfa, som nyligen blev uppsagd från ett företag i Nyköping.

Nystartsjobb är ett stöd som Arbetsförmedlingen betalar ut till arbetsgivare, för att de ska anställa personer som varit arbetslösa under en längre period.

Sedan stödet infördes 2007 har över 420.000 personer i Sverige anställts på nystartsjobb. Av dessa har närmare 180.000 personer, alltså drygt 42 procent, blivit arbetslösa igen efter att de avslutat sina nystartsjobb.

Blev uppsagda

På ett företag i Nyköping blev fyra personer i början av december uppsagda från sina nystartsjobb som de haft under två års tid.

Arbetsgivaren hävdade att det var på grund av arbetsbrist, men då hade han precis anställt en ny person på ett nystartsjobb. Men företagaren anställde också en till person på en vanlig anställning.

– Jag är tillintetgjord och besviken. Jag hade planerat något och det som hände var något annat. Det är en katastrof. Det är ingen liten sak att bli av med jobbet här i Sverige, säger Bashar Haj Mostfa, som är en av dem som blev uppsagd.

Reglerna tillåter att arbetsgivare säger upp personer och anställer nya för att få det här stödet igen.

”En rättighetslagstiftning

Kristin Braag, sektionschef för Arbetsförmedlingen i södra Sörmland. Foto: SVT

– Vi kontrollerar bara om arbetsgivaren är registrerad som arbetsgivare och gör en kontroll av skatteskulder, säger Kristin Braag, sektionschef för Arbetsförmedlingen i södra Sörmland.

Är inte det som att man kan utnyttja systemet då och få betalt för att anställa nya personer?

– Det är mer som en rättighetslagstiftning. Det är ett incitament till arbetsgivaren att anställa personer som har varit arbetslösa under en längre period, så det ligger inte på våra åtaganden.

Och man kan då anföra vilket skäl som helst för att avsluta en persons anställning?

– Ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.