200 broar ska byggas i samband med Ostlänken 

Publicerad

Hundratals nya broar för gång-, cykel- och biltrafik kommer att behövas då höghastighetsjärnvägen Ostlänken ska byggas mellan Järna och Linköping. En av broarna planeras att byggas i höjd med Tystberga. 

– Vi behöver samfinansiera en bro som går ungefär mellan Tystberga och E4:an, och då kommer nya Ostlänken att skära av där, säger Jan Fredrik Högberg, infrastrukturstrateg på Region Sörmland. 

Nyköpings kommun och Region Sörmland kommer att skjuta till 2,8 miljoner kronor vardera för att bredda den framtida bron så att en gång- och cykelväg ska få plats. Avtalet gällande finansieringen av bron tas upp på regionala utvecklingsnämndens möte i morgon, fredag.

Totalt ska 200 nya broar och 30 tunnlar byggas längs Ostlänken, enligt Trafikverket.

Drabbar markägare 

– Det är väl framtiden, järnvägen. Men det är alltid några som drabbas och jag är en av dem. Men det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen. Osäkerheten är när, nu har man väntat i 20 år på det här och man får hoppas att man inte får vänta lika länge till, säger Sölve Westerberg, markägare i Tystberga.

Är det något du har att säga till om? 

– Det blir samråd vartefter sen när det börjar närma sig byggstart. Men nu är det inte så mycket. Det är väl mer när de börjar komma igång, då är det nog lättare att vara med i sista planeringen. Men om man har så mycket att säga till om det vet jag inte. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer