Bygget av höghastighetsjärnvägen har försenats flera gånger, men när den byggs kommer 25.000 personer komma i arbete, enligt en ny rapport. Foto: Patrik Sterky

25.000 i arbete när Ostlänken byggs

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Ostlänken väntas generera i tusentals jobb och i dag presenterades en rapport som visar att även handels- och restaurangbranschen kan vänta sig ett uppsving i och med bygget av järnvägen.

Det var East Sweden infra cluster, ett nätverk som jobbar för att förverkliga Ostlänken, som under onsdagen presenterade rapporten. Rapporten berör kommunerna i Sörmland och i Östergötland som ligger längs den planerade dragningen av den nya dubbelspåriga höghastighetsjärnvägen: Trosa, Nyköping, Norrköping och Linköping. 

Fler i arbete inom skolan

Tidigare undersökningar har visat att bygget av Ostlänken kommer innebära 19.000 årsarbeten. Men enligt den nya rapporten förväntas alltså fler branscher än bara de som berör själva bygget att påverkas. Bland annat handels- och restaurangbranschen, men även inom vård, skola och omsorg.

”Ökat inflyttande till regionen”

I och med de nya beräkningarna väntas bygget av Ostlänken generera totalt 25.000 årsarbeten.

– I den här rapporten ser vi att Ostlänken även kommer att betyda mycket för kringliggande branscher. Projektet kommer även att leda till ett totalt sett större bostadsbestånd och ökat inflyttande till regionen, säger Anna Lövheim, näringspolitisk chef på Östsvenska handelskammaren i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Så här kan Nyköpings resecentrum komma att se ut

Det praktiska arbetet med höghastighetsjärnvägen ska enligt East Sweden infra cluster komma igång under 2017. Detta genom en flytt av godsbangården och bygget av Kardonbanan, som ska ansluta hamnen på Händelö med den befintliga stambanan, i Norrköping. Enligt Trafikverket ser dock byggstarten ut att skjutas upp ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostlänken

Mer i ämnet