Ett 4-årigt barn på en förskola i Eskilstuna hittade knark i sandlådan, meddelade polisen på fredagen. Bilderna kommer från polisen. Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fyraåring hittade narkotika i sandlådan på förskolan

Publicerad

På fredagen fick polisen ett telefonsamtal från en förskola i Eskilstuna, där personalen upptäckt att ett av förskolebarnen tuggat på en tablett i sandlådan. Det uppger Eskilstunapolisen på sin Facebooksida.

Personalen såg att barnet hade en okänd tablett i handen som hen också hade tuggat på. De hittade även en plastpåse med flera andra tabletter av samma typ.

Det konstaterades att tabletterna var av typen Lyrica, ett narkotikaklassat läkemedel som används för att behandla ångestsyndrom och nervsmärta.

Barnet fördes till sjukhus för kontroll

Barnet åkte tillsammans med vårdnadshavare till Mälarsjukhuset för en undersökning, för att kontrollera att hen inte fick i sig läkemedlet.

– Det som förskolechefen rapporterat var att barnet inte blev påverkat eller skadat, säger Tina Persson, skolchef för förskolorna i Eskilstuna kommun.

Hon berättar att det finns rutiner för vad som ska hända om barn får i sig okända eller farliga ämnen, och att dessa rutiner följdes av personalen. Den aktuella förskolegården ska nu undersökas av vaktmästare varje morgon inför förskolans öppnande under den närmaste tiden.

– Jag har också lyft den här frågan centralt. Vi jobbar kontinuerligt med polisen för att sånt här inte ska hända, men det är svårt när allmänheten har tillgång till förskolegårdarna när verksamheten är stängd, säger Tina Persson.

Inlägg med stor spridning

På sin Facebooksida skriver nu Eskilstunapolisen att de känner sig arga och förtvivlade, och de uppmanar allmänheten att samarbeta för att motverka att det ska hända igen: ”Du kan bidra till att det inte händer igen genom att samarbeta med polisen och andra samhällsaktörer”.

Facebookinlägget har fått stort genomslag och efter två timmar hade det delats 350 gånger.

SVT har sökt områdespolisens chef som inte vill kommentera händelsen mer i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer