Veterinärerna på den aktuella gården. Foto: Jordbruksverket

50.000 höns fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Det är det största fallet av fågelinfluensa någonsin i Sörmland, och det första på tamfåglar. I dag avlivades de 50.000 hönsen på gården utanför Nyköping.

Det var i tisdags som Jordbruksverket upprättade en skyddszon med tre kilometers radie runt gården för att hindra att den konstaterade smittan sprids till andra fåglar. Där får inte fåglar, ägg eller andra fågelprodukter transporteras och obehöriga får inte heller gå in i djurstallar med fåglar.

LÄS MER: Gård i Nyköping drabbad av fågelinfluensa

Och på torsdagen avlivades de 50.000 hönsen. Det var avklarat vid elvatiden på förmiddagen.

– Det är två stall totalt, och bara ett stall där smitta konstaterats. Men eftersom de inte är avgränsade var vi tvungna att ta båda på en gång, säger Thomas Svensson, insatsledare från Jordbruksverket.

Fåglarna avlivades med gas.

– Det är det mest skonsamma sättet, säger Thomas Svensson.

Tre till fyra veckor

Nu påbörjas Jordbruksverkets arbete för att ta hand om de döda fåglarna och därefter sanera stallen. Arbetet beräknas ta tre till fyra veckor.

Utbrottet är det största någonsin i Sörmland, och det första på tamfåglar. Infektionen är vanlig bland vilda fåglar, men desto mer sällsynt bland kommersiella fjäderfän. Viruset har aldrig smittat till människor.

Det pågår en utredning om varifrån smittan har kommit.

– Det har åtminstone startat med vilda fåglar, säger Thomas Svensson.

Jordbrukarna ersätts

De drabbade jordbrukarna kommer att få viss ersättning från staten för de avlivade djuren, uppger Thomas Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.