Malmabacken – 225 meter lång med fallhöjd på 45 meter Foto: SVT

Slalombacke i Malmköping firar 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan man plocka fram pjäxorna för från och med den här helgen håller alla slalombackar i Sörmland öppet. Vi besökte Flen och veteranen Malmabacken som firar 50 år.

Malmabacken öppnades upp 1966. Då fanns inga snökanoner och man fick hoppa över skidåkandet under några gröna vintrar på 70-talet.

Snökanonerna kom till Malmabacken under 80-talet och sedan dess krävs bara några minusgrader under en vecka för att backen ska kunna vara igång till slutet av mars.

– Vi är beroende av konstsnö på våra backar i Sörmland. Det finns ingen möjlighet att åka på natursnö som kommer för det är alldeles för lite, säger Jon Philipsson, ordförande för Malmköpings alpina skidklubb.

Kort men brant

Malmabacken bjuder på tre nedfarter, varav den längsta är 225 meter lång.

– Den är lite kort men det är roligt att åka när man ska göra något på fritiden, säger15-åriga Elvira Karlsson från Malmköping.

– Den är ganska brant och man kan åka snabbt, säger Malmköpingsbon Elis Jacobsson.

– Det är bra lutning som man inte alltid hittar i södra Sverige och det är jätteroligt, säger Malin Hising som tagit sig till backen hela vägen från Mariefred.

50-åring ska firas stort

I år fyller Malmabacken 50 år och det ska firas. Flest aktiviteter kommer att anordnas under sportlovsveckorna.

– Vi firar 50 år i år och kommer att fira med bland annat gratis instruktioner och lite tävlingar under säsongen, säger Jon Philipsson.

Följ med på en åktur i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.