Nio betongfundament för vindkraftverk finns på plats sedan tidigare. Men efter årsskiftet väntas alltså arbetet få ny fart. Foto: SVT

Klart: Då startar bygget av vindkraftsparken i Kafjärden – blir första i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda vindkraftsparken i Kafjärden strax norr om Eskilstuna ser nu ut att bli verklighet. På onsdagen meddelade vindkraftsbolaget Cloudberry Clean Energy nio vindkraftverk ska stå klara nästa år.

– Som lokal aktör handlar det om att bygga projekt där elen blir en del av en värdekedja. Det skapar jobb och ett hållbarare samhälle, säger projektledare Daniel Kulin.

Företaget investerar nu 550 miljoner kronor i projektet. Man har valt att bygga 150 meter höga vindkraftverk och räknar med att de sammantaget ska producera 89 gigawattimmar per år. Enligt bolaget motsvarar det elförbrukningen för en fjärdedel av Eskilstunas småhus.

Parken börjar byggas efter årsskiftet och väntas vara stå klar i slutet av nästa år.

Lång följetång

Vindkraftparken i Kafjärden har varit en följetong. Redan 2008 godkändes bygglovet och 2015 påbörjade det kinesiska företaget Enwind etableringen på allvar. Men bygget mötte protester och bygglovet drogs in. Efter flera turer fick företaget 2019 åter rätt att uppföra vindkraftverk på platsen. Då hade man redan hunnit anlägga de betongfundament som är avsedda för vindkraftverken.

Under våren 2022 köptes projektet av Cloudberry som avser att använda den befintliga infrastruktur som tidigare ägare lämnat efter sig.

Sedan tidigare fnns flera vindkraftverk i länet. Men detta väntas bli den första sammanhängande parken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.