62 nya fartkameror i Sörmland blev 25 – elproblem en orsak

Publicerad

I början av 2020 uppgav Trafikverket att 62 nya fartkameror skulle sättas upp i Sörmland under 2020 och 2021. Men det blev bara 25 nya kameror. Enligt Trafikverket beror det framför allt på svårigheten att dra fram el till de platser där kamerorna ska stå. 

När Trafikverket presenterade sina planer på 62 nya kameror i Sörmland i början av 2020 tryckte man på att kamerorna leder till sänkt hastighet – och att hastighet är avgörande för hur allvarlig en olycka blir.

Skulle minska olycksrisken

Flest nya kameror, 31 stycken, planerades på riksväg 52, med motiveringen att det är en väg med höga hastigheter och hög olycksrisk. Men SVT:s granskning visar att det bara blivit 11 nya kameror på vägen.

Förklaringen enligt Trafikverket är framför allt att det visat sig vara svårt att dra fram el till flera av de tänkta platserna.

Oklart när och var kameror sätts upp

Hur många kameror som väntas sättas upp i Sörmland nästa år, och var, kan Trafikverket inte svara på. Planen för hela landet är 120 nya kameror och var de hamnar beror delvis på eltillgången.

Så det blir alltså eltillgång snarare än trafiksäkerhet som styr?

– Så kan man ju säga. Det är jätteolyckligt att vi inte får upp kamerorna, så är det ju. De gör ju nytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.