Se 85-årige Knut Henriks jakt på världsrekord i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Här ser ni en nybilven världsrekordinnehavare i mångkamp – för 85-åringar. Knut Henrik Skramstad från Norge nådde stora framgångar vid inomhus-SM i mångkamp för friidrottande veteraner i helgen.

– Om man tränar allsidigt så går det bra, säger Skramstad under tävlingarna som avgjordes i Nyköping.

Sedan 2012 har veteran-SM i mångkamp genomförts i Nyköping. Med undantag för pandemiåret och ett andra tillfälle.

Men även om det handlar om ett svenskt mästerskap så bjuds andra nordiska mångkampare in att delta.

Världsrekord

En av dem heter Knut Henrik Skramstad och kommer från Norge. Han var tävlingens äldsta deltagare – och också den som ställde till med den största skrällen. Han slog nämligen nytt världsrekord i sin åldersgrupp. Framför allt på grund av ett bra genomfört 1 000-meterslopp.

85 år och ”still going strong”, hur går det till, Knut Henrik Skramstad?

– Om man tränar allsidigt så går det bra. Men man får inte träna för mycket och ensidigt. Därför är mångkamp bra eftersom du då måste prova många olika grenar och det tror jag är viktigt.

Svenska rekord kneps också under tävlingarna. Bland annat slog Olle Borg som tillhör gruppen 75-åriga herrar till med 4.62 i längdhopp.

I klippet får du reda på mer om veteran-SM i mångkamp och höra Knut Henrik Skramstad berätta om sina förhoppningar inför tävlingsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.