Vapnen låg i en sportväska, inslagna i plast med den dömde mannens fingeravtryck på. Foto: Polisens förundersökning

Bevisen fanns i krypterad tjänst – Eskilstunabo döms för grovt vapenbrott

Publicerad

För ett år sedan fick den svenska polisen tillgång till materialet som fransk polis kom över när de knäckte krypteringen i Encrochat – ett populärt chattverktyg bland Europas kriminella. Sedan dess har många fängelseår utdömts, bland annat i Eskilstuna.

Det är en man i 20-årsåldern som nu döms till fängelse för grovt vapenbrott efter att åklagaren kunnat bevisa att han innehaft vapen olagligt, samma vapen vars innehav en annan Eskilstunabo redan dömts för.

Det var i april förra året som polisen genomsökte ett förråd i området Skiftinge i Eskilstuna och hittade en väska med en halvautomatisk pistol, en kulsprutepistol och en automatkarbin med tillhörande magasin, ljuddämpare och skarp ammunition. Polisen kunde även hitta kokain i förrådet.

Mannen som ägde förrådet dömdes för innehav av vapen och kokain i oktober förra året. Åklagaren menade dock att ytterligare en person ska ha haft de aktuella vapen.

Chattade om vapen

Utredningen bygger mestadels på en chattkonversation i krypteringsverktyget Encrochat. Där skriver en man under ett påhittat namn att han omplacerat sina vapen till någon som slutat höra av sig. Det visar sig vara samma vapen som polisen hittar i förrådet dagen efter att de har placerats där och förrådets ägare hör inte av sig då han är gripen av polisen.

Mannen, som är sedan tidigare dömd för grovt vapenbrott, döms nu till fängelse i tre år och nio månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer