Att tingsrätten inte utdömde ett längre fängelsestraff berodde bland annat på att 26-åringen bidragit till att de stulna regalierna hittades igen. Foto: Polisen

Åklagaren vill se längre fängelsestraff i domkyrkokuppen

Uppdaterad
Publicerad
Den 26-åring som dömdes till tre års fängelse i tingsrätten för regaliestölden i Strängnäs domkyrka vill bli friad. Åklagaren vill däremot se ett längre fängelsestraff. Under tisdagen väntas målet avslutas i Svea hovrätt.

Det var den 11 juni som 26-åringen dömdes till tre års fängelse för grov stöld. Enligt Attunda tingsrätt har 26-åringen genomfört den uppmärksammade domkyrkokuppen tillsamman med en 22-åring man som tidigare dömts till fängelse.

Bidrog till upphittandet

Att tingsrätten valde att ge honom kortare straff än straffvärdet berodde dels på att han bidragit till att de stulna regalierna hittades, dels att han nyligen dömts till fängelse. Men 26-åringen överklagade domen.

Han har förnekat brott och anser att bevisen inte håller för att han ska dömas mot sitt nekande. Skulle han ändå dömas menar han att straffet är för långt.

Även åklagaren överklagade

Åklagaren anser dock att fängelsestraffet som tingsrätten dömde ut är för kort. Även hon överklagade tingsrättens dom, och menade att rätten hade tagit allt för stor hänsyn till förmildrande omständigheter.

I fredags inleddes rättegången i Svea hovrätt, och den är planerad att avslutas under tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet