Akut situation för bönderna – nu upplåter Eskilstuna kommun allmänna gräsytor

Uppdaterad
Publicerad

Den ihållande värmen har skapat enorma problem för landets bönder. Flera lantbrukare tvingas skicka sina djur på slakt eftersom gräset djuren ska beta torkar bort.

– Det är en katastrof, hela djurbesättningar riskerar att slaktas bort, säger Christel Wallin, som slagit larm om situationen i uppmärksammade inlägg på sociala medier.

På grund av torkan har Eskilstuna kommun nu tagit beslut om att upplåta kommunala gräsytor till foder. Från och med måndag kommer bönder att kunna anmäla intresse till kommunen, sedan ska de få slå gräset på kommunal mark och använda som mat till djuren.

– När läget är som det är känns det som en självklar sak att göra, det är klart att vi måste ställa upp, säger Robert Lundin, tillförordnad chef på stadsbyggnadskontoret i Eskilstuna.

25 hektar mark

Sammanlagt handlar det om runt 25 hektar mark som ställs till böndernas förfogande i Eskilstuna. Christel Wallin, som kontaktade kommunen och bad dem upplåta marken, gläds över beskedet. Men samtidigt tror hon inte att det räcker.

– Varenda strå vi kan dra till stacken för att hjälpa till nu, det måste vi göra. Alla som har grönområden bör höra av sig till kommunen. Det är kris i Sverige, vi har inte mat till våra djur. Det är kö till slakterierna och vi kommer inte kunna ta tillvara på maten, säger hon.

Långtgående konsekvenser

Enligt Christel Wallin kan torkan få långtgående konsekvenser för lantbruket på sikt.

– Hela besättningar riskerar att slaktas bort, det kommer att ta många år att ersätta. Flera bönder kommer att tvingas slå igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.