Äldreboendet får kritik för bristande rutiner efter att vikarierande personal inte säkrat en sele till en taklyft ordentligt i samband med att en äldre kvinna skulle på toalettbesök. Kvinnan föll och skadade sig. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äldre kvinna dog efter fall från taklyft – äldreboende i Flen får kritik

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar ett äldreboende i Flen för bristande rutiner, vilka ledde till att en äldre kvinna föll från en taklyft. Kvinnan avled ett par veckor efter händelsen och inspektionen menar att bristande dokumentation gör att det inte går att se om patienten fått rätt vård efter händelsen.

Det var i slutet av december 2019 som olyckan inträffade på äldreboendet i Flen. En kvinna skulle gå på toaletten och i samband med det flyttades hon med hjälp av en taklyft.

De som skötte lyften var vikarier. Ordinarie personal var på ett möte och Ivo konstaterar att vikarierna inte hade tillräcklig kunskap om hur lyften skulle användas. Något som ledde till att kvinnan föll och slog sig.

Brast i rutinerna

Äldreboendet kritiseras därför för att ha brustit i sina rutiner och inte sett till att all personal kände till hur lyftverktyget skulle hanteras.

Dessutom menar Ivo att den dokumentation som finns om vilken vård patienten fick efter händelsen är bristfällig. Det går helt enkelt inte att följa hela vårdförloppet och därmed om patienten fått rätt vård.

Kvinnan avled ett par veckor efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.