Många äldre vill ta ett glas vin, det menar Robert Skoglund (S) som nu vill se alkoholservering på äldreboen i Vingåker. Foto: TT

Alkohol snart på menyn på Vingåkers äldreboenden

Publicerad

Snart kan de som bor på äldreboende i Vingåker få alkohol serverad av personalen. Ett av argumenten är att man vill höja feststämningen på boendena.

För ett par år sedan fick socialförvaltningen i uppdrag av politiken att ta fram ett förslag på alkoholservering på äldreboendena Ekgården och Humlegården i Vingåker.

Nu är förslaget klart och tjänstemännen föreslår att det endast bör serveras alkohol i restaurangen på äldreboendena, inte på avdelningarna. Bland annat med motiveringen att boende med alkoholproblem kan känna obehag om andra boende blir serverade intill.

Går emot förvaltningen

Men socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) menar att man borde få ta sig ett glas även på avdelningarna.

Robert Skoglund.

– Många äter uppe på avdelningarna och då borde man kunna få ett glas rött vin, säger han.

– Man ska kunna fortsätta med sitt sociala liv.

”Inte samma feststämning”

Skoglund föreslår därför att alkohol serveras även på avdelningarna.

I förvaltningens utredning framgår att en av nackdelarna med att fortsätta som nu, det vill säga att inte servera alkohol på boendena, inte bidrar till ”samma feststämning”.

– Det kan man ju säga att det inte blir, för en del i alla fall. Men många kan säkert komma i feststämning även utan alkohol, säger Skoglund.

Låsbara skåp

På tisdag nästa vecka tar socialnämnden upp frågan. Säger nämnden ja får förvaltningen jobba vidare med frågan. Bland annat behövs låsbara skåp och själva alkoholen behöver köpas in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer